Mostra el registre parcial de l'element
dc.contributor.advisor | Núñez Pomar, Juan Manuel | |
dc.contributor.advisor | Calabuig Moreno, Ferran | |
dc.contributor.advisor | Añó Sanz, Vicente | |
dc.contributor.author | Escamilla-Fajardo, Paloma | |
dc.contributor.other | Departament d'Educació Física i Esportiva | es_ES |
dc.date.accessioned | 2021-01-28T12:36:43Z | |
dc.date.available | 2021-01-29T05:45:05Z | |
dc.date.issued | 2021 | es_ES |
dc.date.submitted | 29-01-2021 | es_ES |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/10550/77545 | |
dc.description.abstract | This thesis is composed of a compendium of articles that analyse the relationship between entrepreneurial orientation and different performance variables in Spanish sports clubs. Article I analyses the relationship between entrepreneurial orientation and social performance in Spanish sports clubs, assessing the effect of structural organisational variables such as the type of financing and the level of competition. Two complementary methodologies are used: linear models with moderation analysis and models based on qualitative comparative analysis. According to the results obtained, there is a positive direct effect of the dimensions of entrepreneurial orientation on social performance. In all cases, clubs with higher public funding showed higher levels of prediction in social performance. Article II analyses the influence of environmental factors (dynamism, hostility and complexity) and entrepreneurial factors (entrepreneurial orientation) on social performance divided into two dimensions: performance in social impact and performance in social causes. This analysis has been approached from a symmetric approach through hierarchical regression models, and from an asymmetric approach through qualitative comparative analysis. According to the results obtained, entrepreneurial orientation, complexity and dynamism directly influence both types of social performance, while high levels of hostility in the environment are related to low levels of performance in social impact and performance in social causes. Article III studies the influence of entrepreneurial orientation and level of professionalism (professional sports club or non-professional sports club) on sport performance. According to the results obtained, entrepreneurial orientation influences the economic performance of sports clubs, with proactivity being the most important dimension and innovation the least important. The higher degree of club professionalism is present in the results for high levels of economic performance. Article IV analyses the relationship of entrepreneurial orientation and an organisational structural variable, club size, with the economic and sporting performance of the analysed sports clubs. The results show that risk-taking and innovation are causal conditions for high levels of economic and sporting performance, and that large club size is a causal condition. Finally, article V analyses the impact of COVID-19 on sport entrepreneurship, and assesses whether there are differences in the prediction of sport entrepreneurship on service quality in the analysed sport clubs. To this end, information is collected at two different times: before and after the introduction of COVID-19. The results obtained show that risk-taking and innovation are significantly higher after the appearance of COVID-19. | en_US |
dc.description.abstract | La presente tesis está compuesta por un compendio de artículos que analizan la relación existente entre la orientación emprendedora y diferentes variables de rendimiento en clubes deportivos españoles. El artículo I analiza la relación entre la orientación emprendedora y el rendimiento social en clubes deportivos españoles, valorando el efecto de variables organizativas estructurales como el tipo de financiación y el nivel de competición. Para ello se utilizan dos metodologías complementarias: modelos lineales con análisis de moderación y modelos basados en análisis comparativo cualitativo. Según los resultados obtenidos existe un efecto directo positivo de las dimensiones de la orientación emprendedora sobre el rendimiento social. En todos los casos, los clubes con mayor financiación pública mostraron mayores niveles de predicción en rendimiento social. El artículo II analiza la influencia de factores del entorno (dinamismo, hostilidad y complejidad) y factores emprendedores (orientación emprendedora) sobre el rendimiento social dividido en dos dimensiones: rendimiento en el impacto social y el rendimiento en causas sociales. Este análisis se ha abordado desde un enfoque simétrico a través de modelos de regresión jerárquica, y desde un enfoque asimétrico a través de análisis comparativo cualitativo. Según los resultados obtenidos, la orientación emprendedora, la complejidad y el dinamismo influyen directamente en ambos tipos de rendimiento social, mientras que los altos niveles de hostilidad en el entorno están relacionados con los bajos niveles de rendimiento en impacto social y rendimiento en causas sociales. El artículo III se estudia la influencia de la orientación emprendedora y el nivel de profesionalidad (club deportivo profesional o club deportivo no profesional) sobre el rendimiento deportivo. Según los resultados obtenidos, la orientación emprendedora influye en el rendimiento económico de los clubes deportivos, siendo la proactividad la dimensión más importante y la innovación la menos importante. El mayor grado de profesionalidad del club está presente en los resultados para altos niveles de rendimiento económico. El artículo IV analiza la relación de la orientación emprendedora y una variable estructural de la organización, como es el tamaño del club, con el rendimiento económico y deportivo de los clubes deportivos analizados. Los resultados muestran que la asunción de riesgos y la innovación son condiciones causales de altos niveles de rendimiento económico y deportivo, y que el gran tamaño de los clubes es una condición causal. Por último, el artículo V analiza el impacto del COVID-19 en el emprendimiento deportivo, y evaluar si existen diferencias en la predicción del emprendimiento deportivo sobre la calidad de servicio en los clubes deportivos analizados. Para ello, se recoge información en dos tiempos diferentes: antes y después de la irrupción del COVID-19. Los resultados obtenidos muestran que la asunción de riesgos y la innovación son significativamente más elevadas después de la aparición del COVID-19. | es_ES |
dc.format.extent | 346 p. | es_ES |
dc.language.iso | es | es_ES |
dc.subject | rendimiento social | es_ES |
dc.subject | calidad de servicio | es_ES |
dc.subject | orientación emprendedora | es_ES |
dc.subject | deporte | es_ES |
dc.subject | clubes deportivos | es_ES |
dc.title | Orientación emprendedora y rendimiento en clubes deportivos españoles | es_ES |
dc.type | doctoral thesis | es_ES |
dc.subject.unesco | UNESCO::PEDAGOGÍA | es_ES |
dc.embargo.terms | 0 days | es_ES |