|
Des de l'any 1993 a València arriben xiquets i xiquetes de 6 a 13 anys d'edat per a passar els dos mesos d'estiu en famílies d'acollida. Aquestos infants venen d'una part del desert del Sàhara, allà hi viuen des del 1976 com a refugiats, i on les oportunitats de subsistència i l'autosuficiència són limitades. En el pas del temps, s'ha observat que l'exposició de la població sahrauí a les característiques de la zona i la dependència pràcticament de forma exclusiva de l'ajuda externa, a compromès la salut dels més vulnerables, les dones i els més xicotets, i en conseqüència s'estan observant una sèrie de problemes, preocupants per a les autoritats sahrauís i per a la comunitat internacional i solidària, que són desnutrició crònica, desnutrició aguda, anèmia i goll entre altres, constatats en diversos estudis (UNHCR/CISP/NRIFN, 2001; UNHCR/WFP/ICH, 2002; UNHCR/WFP/NRIFN, 2005; UNHCR/WFP, 2007; SMH-DH/NCA/AUC, 2008; UNHC/WFP/ICH, 2010). D'avant aquesta situació, les autoritats sahrauís, les organitzacions internacionals i les ONGS i associacions solidàries amb el poble sahrauí cerquen estratègies per a respondre a l'estat de salut i a les necessitats nutricionals de la població, com per exemple, millorar la dieta a través de la diversificació dels aliments procedents de l'ajuda externa, distribució d'aliments fortificats, fomentar hàbits alimentaris saludables d'acord amb la cultura alimentària local, entre altres. El programa d'acollida dels xiquets i xiquetes durant els mesos d'estiu a l'Estat espanyol, també s'emmarcaria en les estratègies mencionades, ja que una de les finalitats que persegueix és proporcionar-los una alimentació suficient, equilibrada i variada durant el temps que passen en les famílies d'acollida (FASPS-PV, 2011).
En aquestos darrers anys, la bibliografia sobre aquest grup de la població és escassa a nivell nacional i extremadament dispersa, en diferents revistes, a nivell internacional. Per aquest motiu, es va decidir realitzar un estudi de camp en els campaments de refugiats, abans d'emprendre aquest treball per a conèixer de primera mà la gent, la cultura, el territori i els problemes que al començament d'aquest treball s'observarien quan els xiquets vingueren d'estança a l'Estat espanyol.
Per tot el que s'ha citat anteriorment, es va considerar interessant realitzar el primer estudi sobre temes de salut i nutricionals dels xiquets i xiquets sahrauís quan estigueren en el país d'acollida, al que se li ha de sumar que durant les reunions amb les famílies d'acollida i la Federació d'Associacions de Solidaritat amb el Poble Sahrauí-País Valencià es va sol·licitar l'assessorament i formació, per tal de resoldre tots els dubtes referents a l'alimentació dels infants. Aquesta tesi és, per tant, fruit de la consideració cap als nens sahrauís i les seues famílies d'acollida, que uneix la formació multidisciplinària amb diferents professionals sanitaris que han permès realitzar un esbós de la situació sobre la salut i la nutrició, i que permetrà ajudar als futurs xiquets que vinguen al nostre país o a altres.
|