Preguntes freqüents

Preguntes freqüents

Manakin: DSpace XMLUI Project v2

Preguntes freqüents (FAQ)

1.- Què és RODERIC?

RODERIC (Repositori d'Objectes Digitals per a l'Ensenyament la Recerca i la Cultura) és el repositori institucional de la Universitat de València. Es concep com una finestreta única per a l'accés i la difusió de la producció digital de la Universitat. RODERIC respon al compromís de la Universitat amb el moviment d'accés obert al coneixement adquirit amb la seua adhesió a la Declaració de Berlín (30 Setembre de 2008).


2.- Què es pot trobar en RODERIC?

Està destinat a arreplegar i difondre la producció digital generada pels membres de la comunitat universitària en matèria de cultura, docència, col·leccions digitals, i investigació. Els continguts abasten totes les matèries científiques que s'imparteixen a la Universitat i recull tot tipus de materials digitals, tant preprints com postprints, comunicacions a congressos, documents de treball, materials docents i objectes d'aprenentatge, revistes editades per la Universitat de València, així com documents i materials resultants de l'activitat institucional realitzada pels seus centres, unitats i serveis.


3.- Qui pot dipositar documents en RODERIC?

Solament podran dipositar documents en RODERIC els membres de la Universitat de València. Per poder dipositar documents haurà d'identificar-se en El meu RODERIC amb l'usuari i contrasenya de la Universitat. Els membres de la Universitat de València poden dipositar documents d'investigació o de docència.

Per documents d'investigació entenem tots aquells que arrepleguen resultats d'investigació en qualsevol àrea temàtica o disciplina i hagen estat publicats per personal de la Universitat. Inicialment es poden distribuir en RODERIC:

  • Tesis llegides a la Universitat
  • Articles publicats en revistes, ja siguen d'accés obert o no, dels quals l'autor tinga els drets d'explotació que permeten la comunicació pública dels mateixos a través d'Internet.

Per documents de docència entenem qualsevol material original que puga ser d'interés per a la seua utilització en l'aula. S'inclouen també en Docència els treballs fi de màster i altres treballs acadèmics.


4.- Quins són els seus objectius?

  • Recollir, preservar i donar visibilitat a la producció intel·lectual de la Universitat de València
    • RODERIC es proposa actuar com un aparador de la investigació de la Universitat, un arxiu on els docents mostren els seus treballs i els departaments les seves línies d'investigació, la qual cosa pot facilitar les tasques de les agències d'avaluació.
    • Des del punt de vista dels usuaris apareix com un lloc d'intercanvi d'informació que potencia o promou la creació, la difusió i l'ús del coneixement generat per la comunitat acadèmica de la Universitat de València.
  • Incrementar la difusió, ús i impacte de la investigació
    • RODERIC utilitza protocols internacionals normalitzats que garanteixen la visibilitat dels documents en els cercadors d'Internet, com Google. Nombrosos estudis assenyalen l'augment de l'ús dels documents als quals s'accedeix a través d'arxius oberts, la qual cosa pot proporcionar major impacte de les publicacions dels investigadors i major prestigi institucional.
    • Tots els documents de RODERIC tenen assignat un identificador únic que garanteix el seu accés permanent.
  • Preservar a llarg termini la investigació
  • A través de l'autoarxiu, RODERIC garanteix la preservació i accés a llarg termini de tots els continguts emmagatzemats, comprometent-se a la migració dels formats quan el canvi tecnològic així ho requeresca.


5.- Qui gestiona RODERIC?

La gestió, manteniment i preservació del material dipositat en RODERIC és responsabilitat del Servei de Biblioteques i Documentació en estreta col·laboració amb el Servei d'Informàtica.

Però RODERIC és fruit de la integració de diverses iniciatives dutes a terme per personal i serveis de la Universitat. Els serveis que actualment contribueixen amb continguts a RODERIC són:


6.- Com diposite un document en RODERIC?

Hem preparat una sèrie de materials que t'ajudarà a dipositar els diferents tipus de documents en RODERIC. Pots consultar-ho en Dipositar documents.


7.- Puc dipositar materials multimèdia?

Sí. Els materials multimèdia es dipositen en RODERIC a través del servei MMedia. Ací tens un vídeo demostratiu de com dipositar aquests materials:


8.- Com puc contactar amb RODERIC?

Si necessites ajuda o vols plantejar-nos qualsevol comentari pots fer-ho escrivint a roderic@uv.es o en el telèfon: +34 963 983 359. També pots contactar amb els gestors de RODERIC personalment en el Servei de Biblioteques i Documentació, Edifici La Nau (4ª planta) C/ Universitat, 2.


Cercar a Roderic

Llistar