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Stone winepress and cellars in the Iberian territory of Kelin (Utiel-Requena) (6th-2nd centuries BC)

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Stone winepress and cellars in the Iberian territory of Kelin (Utiel-Requena) (6th-2nd centuries BC)

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dc.contributor.author Pérez Jordà, Guillem
dc.contributor.author Mata Parreño, Consuelo
dc.contributor.author Moreno Martín, Andrea
dc.contributor.author Quixal Santos, David
dc.date.accessioned 2014-01-24T08:16:25Z
dc.date.available 2014-01-24T08:16:25Z
dc.date.issued 2013
dc.identifier.citation Pérez Jordà, G.; Mata Parreño, C.; Moreno Martín, A.; Quixal Santos, D. (2013): Stone winepress and cellars in the Iberian territory of Kelin (Utiel-Requena) (6th-2nd centuries BC), Paisajes y patrimonio cultural del vino y de otras bebidas psicotrópicas, 149-158. es_ES
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10550/32615
dc.description.abstract The first evidences regarding the cultivation of grapevines in Utiel-Requena country are some carbonised grape seeds recovered in the Iberian ancient city of Kelin (Caudete de las Fuentes, València). Although these archaeological remains date to the VII century BC, given the number of carbonised seeds – as well as the later presence of stone winepresses, cellars and amphorae – it appears the expansion of grape vineyards took place during the V to III centuries BC. Up until today, we know ten stone winepresses in Kelin's territory. They are particularly located at Cabriel valley and ramblas de La Alcantarilla and Los Morenos. These structures were constructed at open air and present Iberian ceramics around them. The excavation of one of these sites discovered one building which was interpreted as a wine cellar. The Roman presence in this area brought the abandonment of these structures due to the integration of Iberian communities in trade and consumption Italic wine networks. en_US
dc.description.abstract Los primeros indicios sobre cultivo de la vid en la comarca de Requena-Utiel son unas semillas carbonizadas de la ciudad ibérica de Kelin (Caudete de las Fuentes, València) del siglo VII a.C. No obstante, la expansión de su cultivo corresponde a los siglos V-III a.C. como se infiere del gran número de semillas carbonizadas, lagares de piedra, bodegas y ánforas, algunas con marcas pre y postcocción. En la actualidad, se conocen unos diez lagares de piedra de distinta capacidad, situados entre el valle del Cabriel y las ramblas de la Alcantarilla y Los Morenos. Todos ellos se encuentran asociados a materiales arqueológicos que permiten datarlos como ibéricos y, en uno de ellos se ha excavado un edificio interpretado como bodegs. La llegada de los romanos a la zona supuso el abandono de todas estas estructuras, ya que los íberos fueron integrados en las redes de comercio y consumo de vino itálico. es_ES
dc.language.iso en es_ES
dc.publisher Ayuntamiento de Requena es_ES
dc.subject grape seeds es_ES
dc.subject viticulture es_ES
dc.subject Iberian iron age es_ES
dc.subject wine press es_ES
dc.subject cellar es_ES
dc.title Stone winepress and cellars in the Iberian territory of Kelin (Utiel-Requena) (6th-2nd centuries BC) es_ES
dc.type conference output es_ES
dc.subject.unesco UNESCO::HISTORIA es_ES
dc.subject.unesco UNESCO::HISTORIA::Historia por épocas::Historia antigua es_ES

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