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Introduction: Fibronectin (Fn) is a glycoprotein that is present
in many body fluids and tissues in both physiological and
pathological conditions. It can also be detected in the saliva,
although only in very small quantities and frequently in broken
chains. It induces bacterial aggregation and its levels fall when
those of cariogenic or periodontal pathogenic bacteria rise. The
infective capacity of the saliva of patients infected by human
immunodeficiency virus (HIV) has been linked to the levels of
this protein. In some chronic conditions of the oral mucosa,
such as oral lichen planus, the concentration of salivary fibronectin
is lower than usual. Fibronectin quantity also varies in
the presence of some tumours, such as oral squamous cell carcinoma,
although it cannot be considered a specific factor.
Aims: Due to the low Fn concentration in saliva and its lability
in the soluble form, sample collection and conservation
conditions are extremely important. The aim of this study is
therefore to standardise these conditions so that the Fn can be
quantified in an optimum manner.
Materials and methods: The Fn concentration in human saliva
was determined in 20 healthy subjects aged between 28 and 54
by means of the ELISA technique and the concentration of the
protein in fresh samples kept at 4ºC for 24 hours was compared
with that of frozen samples kept at '40ºC for different periods
of time.
Results and Conclusions: After comparing different ways of
conserving the saliva samples, we found that the optimum
conditions were to collect the samples in glass tubes and to
quantify them immediately after collection or conserve them at
4ºC and quantify them within a maximum of 24 hours. Freezing
and later thawing for quantification induced losses of up to 60%
of the protein.Introducción: La fibronectina (Fn) es una glucoproteína presente
en múltiples fluidos y tejidos orgánicos, tanto en condiciones
fisiológicas como patológicas. También en la saliva puede
detectarse aunque en muy pequeñas cantidades y frecuentemente
en cadenas fragmentadas, induce agregación bacteriana y sus
niveles se reducen cuando aumentan los niveles de bacterias
cariogénicas o periodontopatógenas. La capacidad infectiva de
la saliva de los pacientes infectados por el virus de la
inmunodificiencia humana (VIH) se ha relacionado con los niveles
de esta proteína. En algunas enfermedades crónicas de la
mucosa oral como es el liquen plano, la concentración de Fn
salivar se encuentra reducida. También su cuantificación varía
en presencia de algunos tumores como el carcinoma oral de
células escamosas, aunque no puede considerarse un factor específico.
Objetivo: Debido a la baja concentración de Fn en la saliva y a
su labilidad en la forma soluble, las condiciones de recogida y
conservación de las muestras son extremadamente importantes,
por ello nos proponemos en el presente trabajo estandarizar
dichas condiciones con el fin de poder cuantificarla de manera
óptima.
Material y método: Se determinó la concentración de Fn en
saliva humana de 20 personas sanas de edades comprendidas
entre 28 y 54 años mediante técnica de ELISA, comparando la
concentración de la proteína en muestras frescas, conservadas
24 h a 4ºC, o congeladas a - 40ºC durante diferentes periodos
de tiempo.
Resultados y conclusiones: Tras comparar diferentes formas de
conservación de las muestras de saliva, observamos que las condiciones
óptimas son: recoger las muestras en tubos de vidrio, cuantificarlas inmediatamente tras su recogida o como máximo
24 horas después, conservándolas a 4ºC. La congelación y
posterior descongelación para su cuantificación induce pérdidas
de hasta el 60 % de la proteína.
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