Chocolate, café, té y otros estimulantes: bebidas energéticas avant la lettre (II)
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López Briz, Eduardo; Giner García, Ricardo
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Aquest document és un/a article, creat/da en: 2014
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Natural stimulating beverages with methylxanthines (chocolate, coffee and tea, among
others) have been used since ancient times because of their properties for avoiding
fatigue, enhancing alertness and fighting sleepiness. In this paper we review the main
botanical characteristics, the history, composition, processing, use and health effects of
these natural beverages, as well as the main pharmacodynamic, pharmacokinetic and
toxicological aspects of caffeine, the active ingredient responsible for their stimulant
effects. Polyphenols play an important role in the effects of these beverages on health,
so we also place stress on their relevance in the prevention of chronic diseases.Las bebidas estimulantes naturales con metilxantinas (chocolate, café y té entre otras)
vienen usándose desde la más remota antigüedad por sus propiedades para eliminar la
fatiga, aumentar la alerta y combatir el sueño. En el presente artículo se revisan las principales
características botánicas, historia, composición, procesamiento, formas de uso y
efectos sobre la salud de estas bebidas, así como los principales aspectos farmacodinámicos,
farmacocinéticos y toxicológicos del principio activo responsable de sus efectos
estimulantes, la cafeína. Dado que los polifenoles juegan también un papel importante
en los efectos sobre la salud de estas bebidas, se hace también hincapié en su relevancia
en la prevención de enfermedades crónicas. |
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Veure al catàleg Trobes
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