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The determination of ethyl alcohol is one of the most requested analytics in forensic toxicology and its medical-legal implication is of great importance. Ethyl alcohol is a volatile substance and its stability is influenced by a number of factors and/or variables, as they are unsuitable preanalytical conditions, distribution and postmortem redistribution and generation or losses of ethyl alcohol. Based on these facts, it is proposed this thesis that the conditions of storage of the blood samples are an important factor in the stability of ethyl alcohol and, therefore, it may influence when it reports a valid and reliable result when it requests a counteranalysis in the expert evidence.
The aim of this study is to assess the variables that can interfere with the stability of ethyl alcohol and its influence on the result. They have analyzed, by Gas Chromatography/Headspace, 504 blood samples that have been stored for 1 year, 1 year and 3 months and 1 year and a half in freezing conditions (-25ºC to -15ºC).
It regards an average decrease in the concentration of ethyl alcohol of 0,02 and 0,01 g/L in dead and alive people, respectively.
The storage time of the samples does not affect the stability of the ethyl alcohol. The elapsed times between the different actions of the chain of custody and cooling variables, seal and volume of the chamber of air in the tubes that contain blood samples, do not interfere on the differences in measurements of ethyl alcohol.
Between the variables that influence changes in the level of ethyl alcohol in the population of deaths, they highlights the previous chronic use, the medico-legal etiology and type and condition of the blood sample, while in alive subjects, it dominates the state of blood sample and conservation system in the container tube.La determinación del alcohol etílico es una de las analíticas más solicitadas en la toxicología forense y su implicación médico legal es de gran importancia. El alcohol etílico es una sustancia volátil y su estabilidad está influenciada por una serie de factores y/o variables, como son condiciones preanalíticas no adecuadas, difusión y redistribución postmortem y generación o pérdidas de alcohol etílico. En base a estos hechos, se ha planteado la presente Tesis ya que las condiciones de almacenamiento de las muestras de sangre constituyen un factor importante en la estabilidad del alcohol etílico y, por consiguiente, puede influir a la hora de informar un resultado fiable y válido cuando se solicita un contraanálisis en la prueba pericial.
El objetivo de este estudio es valorar las variables que pueden interferir en la estabilidad del alcohol etílico y su influencia en el resultado obtenido. Se han analizado, por Cromatografía Gaseosa/Espacio de Cabeza, 504 muestras de sangre que han estado almacenadas durante 1 año, 1 año y 3 meses y 1 año y medio en condiciones de congelación (-25ºC a -15ºC).
Se observa una disminución media en la concentración de alcohol etílico de 0,02 y 0,01 g/L en personas fallecidas y sujetos vivos, respectivamente.
El tiempo de almacenamiento de las muestras no influye en la estabilidad del alcohol etílico. Los tiempos transcurridos entre las diferentes actuaciones de la cadena de custodia y las variables refrigeración, precinto y volumen de la cámara de aire presente en los tubos que contienen las muestras de sangre, no interfieren sobre las diferencias en las mediciones del alcohol etílico.
Entre las variables que influyen en la variación del nivel de alcohol etílico en la población de personas fallecidas, destacan el consumo crónico previo, la etiología médico-legal y el tipo y estado de la muestra de sangre, mientras que en sujetos vivos influye el estado de la muestra de sangre y su sistema de conservación en el tubo contenedor.
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