|
L'assignatura Teoria de la Inversió s'imparteix en el segon curs, segon semestre, del Grau en Administració i direcció d'empreses. Forma part de la matèria Principis de Direcció Financera i, per tant, dels coneixements necessaris que ha de posseir tot director financer d'una empresa o d'una organització.
Per a un director financer, una empresa és una organització on entra diners (finançament intern -generat per l'activitat de l'empresa- i finançament extern –provinent dels accionistes i els diferents individus que aporten capitals aliens-) i ix diners (inversions en actiu fix i en actiu circulant i remuneració i devolució de les fonts de finançament extern).
Així, seguint al professor Suárez (2005, p. 28), “L'empresa podem definir-la des del punt de vista de la fenomenologia econòmica com una successió en el temps de projectes d'inversió i finançament”. En tots dos tipus de decisions financeres, l'objectiu que es pretén aconseguir és crear valor o maximitzar la riquesa dels propietaris.
En principi, s'ha de cercar el finançament més barat i invertir-lo en els actius més rendibles. Encara que, atès que en un mercat de capitals eficient la rendibilitat més alta comporta un major grau de risc, és necessari trobar el binomi rendibilitat-risc que més s'ajuste a les preferències dels accionistes i dels proveïdors de capitals aliens.
L'assignatura Teoria de la Inversió s'ocupa de l'anàlisi i valoració dels projectes d'inversió. Per tant, a més dels criteris bàsics de valoració d'inversions, s'estudia la relació rendibilitat-risc dels actius financers, la gestió de carteres i el model CAPM (Capital Asset Pricing Model) de valoració d'aquests per a conèixer la mínima rendibilitat que s'ha d'exigir a una inversió productiva donat el seu nivell de risc.
|