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The authors studied the role of Calcitonin in the consolidation of experimental fractures
produced in the left tibiae of 65 adult Albino rats. The animals were divided in four groups:
Group A: 20 animals on a normal diet, receiving Calcitonin 5 U/kg body weight, intramuscular daily;
Group B: 20 animals fed on a no-protein diet and receiving Calcitonin in the same dosage as Group
A and daily; Group C: Control group- 15 animals on normal diet and without any medication; and
Group D: Control group- 10 animals on no-protein diet and without any medication. To the components
of the non-protein diet was added maize starch (MaizenaR
) which was the calory-source. The
fractures were standardized to meet the conditions of the experiment such as fractures should be similar
concerning both their localization in the diaphyses and their shape and trace; tibiae were chosen
for our study due to the readiness with which handmade fractures can be produced. In all groups
the animals were killed three weeks after the fractures had been carried out. During this interval, animals were fed on the diet assigned to their respective groups, with or without administration of intramuscular
injections of Calcitonin. Animals in each group were placed in the same cage, with water
ad libitum and no restriction to movements. The bone healing was studied macroscopically, radiologically,
and microscopically through histologic and histomorphometric techniques with the samples
stained with hematoxilin-eosin. AD slices were studied by optic microscopy. The results led the authors
to the conclusion that long bone fracture healing progressed faster and the calli were qualitatively
better in animals treated with Calcitonin, when compared to the controls.Los autores estudian el papel de la Calcitonina en la consolidación de fracturas experimentales
producidas en la tibia izquierda de 65 ratas albinas adultas. Los animales se dividían en
cuatro grupos. El grupo A compuestos por 20 animales con una dieta normal y recibiendo 5 U/Kg
de peso de Calcitonina diaria por vía intramuscular; el grupo B por 20 animales alimentados con
una dieta no proteica y recibiendo Calcitonina diariamente y a la misma dosis que en el grupo A; el
grupo C es el grupo de control, compuesto por 15 animales alimentados con dieta normal y sin medicación;
por último el grupo D, también de control, compuesto por 10 animales alimentados con
dieta no proteica y sin medicación. A los componentes de la dieta no proteica se añadió fécula de
maíz (MaizenaR
) que fue el origen calórico. Las fracturas fueron protocolizadas de forma que fueron
similares en lo que respecta a su loralización en diálisis así como su forma y trazo; se escogieron las
tibias para nuestro estudio debido a la facilidad con que dichas fracturas podían realizarse a mano.
En todos los grupos los 2 animales fueron sacrificados a las 3 semanas de provocada la fractura. Durante
este intervalo, los animales fueron alimentados con la dieta asignada a cada uno de los grupos,
con o sin la administración de inyecciones intramusculares de calcitonina. Los animales de cada grupo
se situaron en la misma caja, con agua «ad libitum» y sin restricción de movimientos. El hueso
fue estudiado macroscópicamente, radiológicamente y microscópicamente mediante técnicas histoló-
gicas e histomorfométricas con piezas teñidas con hematoxilina-eosina. Todas las preparaciones fueron
estudiadas por microscopía óptica. Los resultados llevaron a los autores a la conclusión de que
la curación de la fractura en hueso largo curaba más rápido y el callo era cualitativamente mejor en
animales tratados con Calcitonina, cuando eran comparados con los grupos de control.
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