|
The main objective of this research is thinking on the importance of the paradigm of literary education as a didactic reference frame to develop didactical proposals (in the stage of high school and the Elementary and Primary Education Degrees) based on the methodology of didactical sequences or literary projects for literary training of undergraduate students. This kind of training should help to develop their literary competence and to consider the reading of literary works as a basic aspect in life as a source of enjoyment, learning, creativity and personal enrichment.
Therefore, we’ll try to show that the methodology of didactical sequences or literary education projects, along with other similar initiatives, are proposals that focus the figure of the reader (student) as the main protagonist of the literary fact and they integrate, in a globalized way, specific competences in literary training of every educational stage and common and generic competences and skills (teamwork, innovation, creativity, etc.). These practices make it possible to acquire —in an integrated mode— all the learnings (concepts, procedures and attitudes or values) required to achieve the accomplishment of a meaningful learning of literature, while avoiding some of the problems encountered in other more positivist teaching models.
In short, we’ll try to validate the methodology of literary education work projects as a useful pedagogical proposal which effectively contributes to the goals that society demands in teaching of literature, and consequently to partake in the cultural training of people.En aquesta tesi es plantegen quatre propostes didàctiques per a la formació literària dels estudiants de batxillerat i dels graus de Mestre/a d’Educació Infantil i Primària. Les propostes parteixen del paradigma de l’educació literària com a marc didàctic de referència i estan elaborades tot seguint la metodologia de seqüències didàctiques o projectes de literatura.
Els projectes de batxillerat consisteixen en l’elaboració d’un quadern poètic (en primer) i una antologia de textos assagístics (en segon) que recullen les produccions realitzades pels estudiants. Els projectes de l’àmbit universitari consisteixen en la confecció d’un espai web amb recursos per a l’educació literària i l’elaboració de propostes de tallers de creativitat literària per a les etapes d’infantil i primària.
Els elements comuns de les propostes són els següents: el treball cooperatiu dels estudiants, la integració de coneixements i competències i la col.laboració dels docents en el marc d’un projecte comú. A més, en totes elles és essencial la figura del lector (l’estudiant) com a protagonista principal del fet literari i permeten integrar, de manera globalitzada, les competències específiques de la formació literària de cada etapa educativa i les competències transversals o comunes (treball en equip, innovació, creativitat, etc.). Aquestes pràctiques fan possible adquirir –d’una manera integrada- el conjunt d’aprenentatges (conceptuals, procedimentals i actitudinals o en valors) necessaris per aconseguir realitzar un aprenentatge significatiu de la literatura i poder traspassar els aprenentatges adquirits en la universitat a les aules.
Com a conclusió de la investigació realitzada es pot afirmar que la metodologia dels projectes d’educació literària és, també, en nivells superiors una forma de planificació didàctica eficaç que contribueix a millorar l’acció educativa i constitueix un instrument vàlid per a l’observació i la investigació per part del professorat. A més, conforma un marc suggeridor per a la innovació en la didàctica de la literatura en respondre als objectius i a les necessitats que la societat actual demanda a l’ensenyament literari.
|