|
Amb motiu dels 800 anys de la fundació de l'ordre de Frares Predicadors, la Biblioteca Històrica vol mostrar el ric fons bibliogràfic que custodia, provinent tant del propi Convent dels Predicadors de València com d'altres que van arribar a la Universitat després de la desamortització de Mendizábal el 1837.
La mostra, a més de difondre part del patrimoni bibliogràfic universitari, fa un recorregut a través de la tasca realitzada per l'ordre en el camp de la evangelització i també de l'ensenyament.
Des del seu naixement com a ordre el 1216, el seu fundador, sant Domènec, va tenir molt clar el paper fonamental de l'educació dels seus germans, per poder ensenyar cal saber, i així va enviar-ne una part a les universitats de París i Bolonya. A partir d'aquell moment es van anar dispersant pel món fundant convents, tant a Europa com a Amèrica, Àfrica i Àsia.
Dins de la seua tasca com a missioners, van tenir un paper destacat en la defensa dels drets humans dels indígens, i l'exponent màxim d'aquesta doctrina va ser fra Bartolomé de las Casas.
Els dominicans també intervingueren en l'educació de la població indígena, per mitjà de la fundació de centres universitaris, com és el cas de les universitats de Lima i de Manila.
L'ordre dominicana té entre les seues files sants, papes, cardenals, doctors i mestres, no solament en teologia, sinó també en ciència, història, geografia, art, etc.
Van ser designats pel papa com a defensors de la fe (Defenso fidei) i van prendre part activa en la Inquisició.
El 1238 van arribar a València amb Jaume I i fundaren convents i monestirs, alguns dels quals estan actualment desapareguts. Entre els seus fills més cèlebres cal esmentar les figures de sant Vicent Ferrer i san Lluís Bertran, de gran influència en la nostra història.
|