|
Food safety is one of the main concerns of the food industry.
Globalization has given rise to new problems, which will increase in the
coming years, due to international markets and the great variability in the
legislation of the countries.
Therefore, the development of commerce requires that companies and
organizations establish management systems that facilitate the processes of
buying and selling products or services.
The quality standards of the most important standardization bodies,
ISO (International Standardization Organization), IFS (International Food
Standard), BRC (British Retail Consortium) are reviewed, taking into account
their origin, development, objectives, fields of application, as the benefits
obtained.
A review of the basic concepts of Food Defense is carried out to
delimit food vulnerability at the level of the manufacturer, suppliers and
customers of the food industry, as well as the foundations of a sensitive
surveillance system and communication training programs.
Food safety studies are analysed, with the development of ISO 22000
implemented in the food companies, making it clear that the ISO 22000
standard has proved to be a useful tool for the management of food safety, as
demonstrated by the growth of its application around the world, proving to be
an effective strategy to improve management efficiencies and maintain
competitiveness in food services such as catering, hotels, restaurants, bars and
hospitals. The control of mycotoxin contamination of food and feed in the
context of Hazard Analysis and Critical Control Point (HACCP), is explored
in economic sectors such as feed, cereals, coffee, dried fruits, grapes, milk,
nuts and wine. Several food products and feed industries are mainly interested
in controlling mycotoxins such as cereals, grapes, coffee, nuts, milks and
winemakers. Aflatoxins and ochratoxins are the most determined mycotoxins
to control the quality of products through rapid tests and liquid
chromatography methods. The best way to protect consumers against the
toxic effects of mycotoxins in food products is to apply the HACCP system
for production and storage.
In the future, the application of quality standards will continue to
assume a leading international role in ensuring consumer health and food
benefits.La seguridad alimentaria es una de las principales preocupaciones de
la industria alimentaria. La globalización ha dado lugar a nuevos problemas,
que aumentarán en los próximos años, debido a los mercados internacionales
y a la gran variabilidad en la legislación de los países.
Por ello el desarrollo del comercio requiere que las empresas y
organizaciones establezcan sistemas de gestión que faciliten los procesos de
compra y venta de productos o servicios.
Se revisan las normas de calidad de los organismos de normalización
más importantes, ISO (International Standarization Organization), IFS
(International Food Standard), BRC (British Retail Consortium), teniendo en
cuenta su origen, desarrollo, objetivos, ámbitos de aplicación, así como los
beneficios obtenidos.
Se realiza una revisión de los conceptos básicos de defensa
alimentaria para delimitar la vulnerabilidad alimentaria a nivel del fabricante,
los proveedores y los clientes de la industria alimentaria, así como las bases
de un sistema de vigilancia sensible y programas de capacitación en
comunicación.
Se analizan estudios de inocuidad de los alimentos, con el desarrollo
de la ISO 22000 implementada en las empresas de alimentos, poniéndose de
manifiesto que la norma ISO 22000 ha mostrado ser una herramienta útil para
la gestión de la inocuidad de los alimentos, como lo demuestra el crecimiento
de su aplicación en todo el mundo, demostrando ser una estrategia eficaz para mejorar la eficiencia de gestión y mantener la competitividad en los servicios
de alimentos como catering, hoteles, restaurantes, bares y hospitales.
Se explora el control de la contaminación por micotoxinas de
alimentos y piensos en el contexto del Análisis de Peligros y Puntos Críticos
de Control (APPCC) en sectores económicos como piensos, cereales, café,
frutos secos, uvas, leche, nueces y vino. Varios productos alimenticios e
industrias de piensos están interesados principalmente en controlar
micotoxinas como cereales, uvas, café, nueces, leches y fabricantes de vino.
Las aflatoxinas y las ocratoxinas son las micotoxinas más determinadas para
controlar la calidad de los productos mediante pruebas rápidas y métodos de
cromatografía líquida. La mejor manera de proteger a los consumidores
contra los efectos tóxicos de las micotoxinas de los productos alimenticios es
aplicar el sistema APPCC para su producción y almacenamiento.
En el futuro, la aplicación de estándares de calidad continuará
asumiendo un papel internacional de primer orden para garantizar la salud
del consumidor y los beneficios de los alimentos.
|