|
El conseller de Cultura, Educación, Ciencia -Ciprià Císcar i Casabán- va a ser el encargado de redactar la ley que normalizase el uso y enseñanza del valenciano en el recién creado Consell salido de las urnas, en mayo de 1983. Era una ley política prioritaria en la recién creada Generalitat Valenciana, que pacificase uno de los conflictos claves de la Batalla de Valencia de la preautonomía, como eran los temas identitarios de la nueva Comunidad Autónoma.
Los antecedentes históricos se expresaron en dos pintadas, la primera "Parlem Valencià" (9 d'octubre de 1965). Una de les activitats més significatives, que va tenir una gran influència en l'època i en la memòria històrica posterior, fou la "pintada" massiva de "Parlem valencià" per tots els barris de la ciutat de València. La "pintada" es faria coincidint amb la celebració del 9 d'octubre de 1965, entre la 1 i les 3 de la matinada. "Valencians unim-nos", la segona "pintada" del PSV. 7 de març de 1966. La segona "pintada" massiva que el PSV realitza tindrà lloc el 7 de març de 1966. A diferència de la "pintada" "Parlem Valencià", que es circumscriu a la ciutat de València, la pintada "Valencians unim-nos" es feu per tot el País Valencià.El conseller de Cultura, Educación y Ciencia de la Generalitat Valenciana, Ciprià Císcar Casabán, presentaba el proyecto de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià en las Cortes Valencianas. El 17 de noviembre de 1983, a las 5 de la tarde, en el edificio de la Diputación de Alicante, se iniciaba el debate del que iba a salir aprobada la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià. Duraría toda la tarde, y debatido el articulo más conflictivo -el 18-, se interrumpiría a las 22:30 para seguir al día siguiente. Ciprià Císcar resumía su postura con una frase de una de las canciones de los años 60, muy popular en la época: «No serem moguts». La prensa recogía así su postura: "Ciprià Císcar, conseller d'Educació, sumo hacedor de la más importante ley que ha entrado en les Corts hasta ahora, asegura severamente que no dará su brazo a torcer ante los ataques que recibe desde parlamentarios y extraparlamentarios. «Queremos mantenernos firmes en el criterio de obligatoriedad de enseñanza. De otra forma, no tendría sentido hablar de que el valenciano es una lengua oficial. Será una maría más.»La Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià fue aprobada sin ningún voto en contra. Císcar afirmaría en las Cortes: "Si escoltem de veres la veu del poble, del nostre poble, d'eixe mateix poble que fa pocs anys pintava clandestinament a les parets allò de: "Parlem Valencià" i "Valencià a l'escola", si tenim presents quantes humiliacions ha patit el nostre poble en no emprar, en no poder expressar-se en valencià, estic convençuts que assumirem el projecte com a un projecte de recuperació històrica, com a un projecte de tot el poble valencià". Con esta Ley se pacificaba uno de los motivos del conflicto de la Batalla de Valencia.
La Lleí d'Ús i Ensenyament del Valencià perdura en el tiempo. Los cambios de gobierno -20 años de Generalitat del Partido Popular (1995-2015)- no han modificado la ley. De hecho, la ley en vigor más antigua aprobada por las Cortes Valencianas es la Lleí d'Ús i Ensenyament del Valencià, ya que la primera ley -el Estatuto de Autonomía de 1 de julio de 1982- fue modificada el 10 de abril de 2006.
|