|
La raó d'escriure aquest article radica en la necessitat de compartir una reflexió col·lectiva pel que fa a les opcions que ens queda als éssers humans per a gaudir d'una alimentació que no estiga viciada per la manca d'informació (o la seua manipulació dirigida) quant al seu origen, al seu procés de cultiu i conseqüent fabricació, a determinades pràctiques, com ara, els transgènics, i sobretot si podem ser capaços de valorar fins a quin punt els nostres actuals hàbits s'alineen amb els principis de sobirania alimentària. La nostra hipòtesi de partida és que la gran majoria de la població desconeix l'origen d'allò que menja, més enllà d'aportar informació sobre l'empresa a on ha comprat els productes, o inclús més greu, no li dóna importància no ja a eixe origen, sinó també a les conseqüències que poden patir la seua pròpia salut individual i familiar, així com les condicions laborals de les persones que treballen per a que eixos aliments arribin al nostre llar i els efectes que comporta sobre els ecosistemes naturals. Per tant, i com a resposta a molts interrogants que afecten a la nostra alimentació, dividim aquest article en una sèrie de qüestions obertes a les quals adrecem les nostres reflexions fonamentades i convertides en pràctiques reals front a l'immobilisme preponderant de gran part de la nostra societat actual. Aquestes qüestions tracten problemàtiques que van des d'un nivell més global, en el qual el nostre marge d'actuació és menor, a un nivell més local a on pensem que sí que tenim moltes accions a implementar, com és la posada en marxa de xarxes agroecològiques, grups de consum, o comunitats de llauradors-productors i consumidors. Amb tot, entenem que la manca d'informació és una de les nostres debilitats a l'hora d'articular un text com aquest, però això no es donaria sense una complicitat entre grans poders econòmics i polítics i l'alienació d'una gran part de la ciutadania. Front a aquest problema, tractarem d'exposar el nostre punt de vista crític, amb l'informació recollida durant anys a través de diverses fonts, com ara Internet, llibres, articles, informes, etc. per tal d'obrir un debat que ens done ferramentes i guies d'actuació en el futur. L'article per tant s'estructura de la següent manera. En la primera part de l'article, es presenta de manera contextualitzada el panorama desolador de l'alimentació al món. En la segona part, s'explica detalladament la proposta local de creació i posada en marxa d'una xarxa agroecològica a la població d'Alcoi, que ve funcionant des de l'any 2009. Per últim, conclou l'article destacant alguns reptes de futur (no tots, és clar) amb els quals ens trobem no només els membres que formem part de la xarxa agroecològica alcoiana, sinó també la resta de persones que formem la societat.
|