|
La paraula escrita transmesa a través del temps és un tresor i un testimoni indiscutible de la història. Les biblioteques i els arxius s'encarreguen de conservar i difondre aqueixes obres, en alguns casos úniques, rares o singulars, que d'altra manera podrien haver arribat a desaparèixer o estar a l'abast de molt pocs.
L'exposició ha sigut organitzada pel Servei de Biblioteques i Documentació i el Vicerectorat de Cultura i Igualtat de la Universitat de València, que conserva, estudia i intenta difondre el seu ric fons bibliogràfic patrimonial. El seu objectiu principal és mostrar obres excepcionals, úniques, emblemàtiques i significatives en la història del llibre, que són objecte de gaudi personal per la seua bellesa artística, a més de pel seu valor històric i intel·lectual.Amb aquesta finalitat s'han seleccionat dinou manuscrits i set incunables que formen part del tresor bibliogràfic custodiat a la Biblioteca Històrica, on, a més, es conserven altres tresors que s'estenen fins al segle XX, entre els quals s'inclouen llibres, dibuixos i cartells que en temps de la Guerra Civil van ser dipositats a la Universitat de València, en un semisoterrani de la biblioteca.
El fons bibliogràfic exposat representa, al seu torn, un testimoniatge de la història de la biblioteca universitària iniciada el 1785 gràcies a la donació de Francesc Pérez Bayer. Després de la pràctica desaparició del seu fons fundacional a causa d'un incendi provocat per una bomba durant la invasió napoleònica, les donacions i els llegats que va rebre posteriorment, així com també la incorporació dels fons procedents de l'expropiació dels béns eclesiàstics, van ser decisius per a configurar la biblioteca actual.
|