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Despite the important medical advances made in the field of tendinopathies in recent decades, some aspects related to the pathophysiology of the tendon are still not known for sure. Recently, it has been suggested that certain cardio-metabolic factors (cholesterol, trigyliceerides, glucose) can influence the pathological processes of the tendon, especially those of the lower limb, such as the Achilles tendon or the patellar tendon. However, the current evidence on the impact of these factors on upper limb tendons is even less, which requires further research in this regard. Therefore, the objective of this study is to assess the impact of the cardio-metabolic variables glucose, cholesterol, and triglycerides on rotator cuff tear.
The present investigation consists of a case-control study, with the study population obtained through the Traumatology Service of the Hospital Clínic i Universitari de València. As inclusion criteria, the following were applied: subjects over 45 years of age, diagnosed with rotator cuff tendinopathy based on magnetic resonance imaging. The following data were extracted from the clinical history of the patients: blood concentration of cholesterol, triglycerides and glucose. A coration of means was performed between both groups using the ANCOVA test for the previously described variables. The results of this research showed non-significant differences in the blood concentration of cholesterol, triglycerides and glucose, so this study, in line with other previous studies, but not all, suggests that these cardio-metabolic variables seem not to influence the pathophysiological process of tendon tear in the rotator cuff.A pesar de los importantes avances médicos llevadas a cabo en el campo de las tendinopatías durante las últimas décadas, aun no se conoce a ciencia cierta algunos aspectos relacionados con la fisiopatología del tendón. Recientemente, se ha sugerido que determinados factores cardio-metabólicos (colesterol, trgiliceéridos, glucosa) pueden infuir en los procesos patológicos del tendón, especialmente en aquellos del miembro infeiror, como el tendón de Aquiles o el tendón rotuliano. Sin embargo, la evidencia actual sobre la repercusión de estos factores en tendones del miembro superior es todavía menor, lo que requiere de nuevas investigaciones al respecto. Por tanto, el objetivo de este estudio es el de valorar la repercusión de las variables cardio-metabólicas glucosa, colesterol y triglicéridos en la rotura del manguito de rotadores.
La presente investigación consiste en un estudio de casos y controles, con la población de estudio obtenida a través del Servicio de Traumatología del Hospital Clínic i Universitari de València. Como criterios de inclusión, se aplicaron los siguientes: sujetos mayores de 45 años, diagnosticados de tendinopatía del manguito de los rotadores a partir de estudio por resonancia magnética. Se extrajeron de la historia clínica de los pacientes los siguientes datos: concentración en sangre de colesterol, triglicéridos y glucosa. Se realizó una coparación de medias entre ambos grupos mediante la prueba ANCOVA para las variables previamente descritas. Los resultados de esta investigación mostraron diferencias no significativas en la concentración en sangre del colesterol, triglicéridos y glucosa, por lo que este estudio, en línea con otros estudios previos, pero no con todos, sugiere que dichas variables cardio-metabólicas parecen no influir en el proceso fisiopatológico de la rotura de tendón en el manguito de rotadores.
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