NAGIOS: RODERIC FUNCIONANDO

Les petjades dels sabers femenins a l’alta cuina. Un procés latent de desplaçament i apropiació

Repositori DSpace/Manakin

IMPORTANT: Aquest repositori està en una versió antiga des del 3/12/2023. La nova instal.lació está en https://roderic.uv.es/

Les petjades dels sabers femenins a l’alta cuina. Un procés latent de desplaçament i apropiació

Mostra el registre parcial de l'element

dc.contributor.author González, Ainoa
dc.date.accessioned 2023-05-31T10:58:54Z
dc.date.available 2023-06-01T04:45:06Z
dc.date.issued 2021 es_ES
dc.identifier.citation Arxius de sociologia, ISSN 1137-7038, Nº. 45, 2021 (Ejemplar dedicado a: Sociología del tiempo: escenarios en la Covid-19), págs. 99-112 es_ES
dc.identifier.uri https://hdl.handle.net/10550/87166
dc.description.abstract L’alta cuina i els sabers culinaris dels xefs són elements cada vegada més valorats en la nostra societat. En aquest àmbit la cuina es presenta allunyada del seu sentit domèstic, i pren uns trets concrets: es tracta d’un espai masculinitzat, de distinció, prestigi i reconeixement entre iguals, un espai de professionalitat i d’oci, l’accés al qual i el seu consum són limitats. El saber culinari de la haute cuisine es presenta com a coneixement expert i, aparentment, allunyat del savoir-faire de les dones a les llars. L’estudi, a través d’una metodologia qualitativa, rastreja les fonts, el bagatge i la forma de transmissió dels sabers culinaris dels xefs de l’alta cuina de la Marina Alta (País Valencià). L’anàlisi evidència l’existència de genealogies culinàries domèstiques-femenines sota el pertret dels xefs, així com un procés d’apropiació i desplaçament de sabers domèstics, on queden relegats a un segon pla, invisibilitzats i, en alguns casos, reconeguts de forma simbòlica. es_ES
dc.description.abstract The traces of women’s knowledge in haute cuisine: a latent process of displacement and appropriation. Haute cuisine and the chefs’ culinary knowledge are increasingly valued elements in our society. In this area, the cuisine is far from its domestic meaning, and takes a few specific features: it is a masculinized space of distinction, prestige and recognition among peers, a space for professionalism and leisure, whose access and its consumption are limited. The culinary knowledge of the haute cuisine is presented as expert knowledge and, apparently, far from the savoir-faire of women in their homes. This study, through a qualitative methodology, tracks sources, background, and the transmission channels of the culinary knowledge of the chefs of the haute cuisine of the Marina Alta (a region of the Valencian Country). The analysis shows clearly that underneath the knowledge of chefs, there are domestic-female culinary genealogies, as well as a process of appropriation and displacement of domestic knowledge. This knowledge has been relegated to the background, made invisible, although in some cases, is symbolically recognized. en_US
dc.language.iso es es_ES
dc.title Les petjades dels sabers femenins a l’alta cuina. Un procés latent de desplaçament i apropiació es_ES
dc.type journal article es_ES
dc.subject.unesco UNESCO::SOCIOLOGÍA es_ES
dc.accrualmethod - es_ES
dc.embargo.terms 0 days es_ES
dc.type.hasVersion AO es_ES
dc.rights.accessRights open access es_ES

Visualització       (1.169Mb)

Aquest element apareix en la col·lecció o col·leccions següent(s)

Mostra el registre parcial de l'element

Cerca a RODERIC

Cerca avançada

Visualitza

Estadístiques